У перші дні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що влада продовжить реформу децентралізації.
«Після завершення воєнного стану на часі будуть зміни до Конституції, які фіналізують реформу децентралізації. У підсумку отримаємо збалансовану, дієву та європейську систему управління зі спроможними громадами», – наголосив прем'єр.
 
Це дуже правильна і своєчасна заява. У попередні роки децентралізація вже довела свою ефективність. Завдяки розширенню функціоналу місцевого самоврядування вдалося покращити економічне становище громад та якість надання публічних послуг на місцях.
 
Однак попереду на нас чекають непрості виклики та багато роботи з подолання наслідків війни. Інструменти відновлення та модернізації країни необхідно розробляти і запускати вже зараз. Зокрема, це слід робити завдяки удосконаленню системи адміністрування податків. Місцеве самоврядування, як один з ключових інститутів забезпечення життєдіяльності громад, необхідно наділити реальними повноваженнями у питаннях адміністрування місцевих і, зокрема, майнових податків.
 
Органи місцевого самоврядування, як ніхто інший, бачать цілісну картину бізнес-активностей у громадах і зацікавленні у збільшенні дохідної бази місцевих бюджетів та зменшенні фінансової залежності від державного бюджету. А тому вони повинні відігравати значно більшу роль у адмініструванні місцевих податків.
 
Фіскальна децентралізація – це швидке відновлення зруйнованих енергооб'єктів та пошкодженої комунальної інфраструктури, це усунення зайвої бюрократії для пришвидшення реконструкції освітніх закладів, які змушені працювати в умовах воєнного часу, це своєчасне створення мобільних амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги на деокупованих територіях. Зрештою, це оптимізація витрат коштів державного бюджету та детінізація економіки.   
 
Зважаючи на те, як важливо продовжувати децентралізацію, що розуміють в уряді, Асоціація малих міст України разом з Magonova & Partners і за підтримки HOVERLA / проєкт USAID в Україні продовжують роботу над реформою фіскальної децентралізації.
 
Вивчений нами міжнародний досвід покликаний усунути застарілі практики адміністрування місцевих податків в Україні. У співпраці з представниками місцевої влади, законотворцями, експертами з питань місцевого самоврядування та податкового законодавства ми напрацьовуємо законодавчі пропозиції, які незабаром будуть винесені на громадські обговорення. Після обговорень і доповнень нормотворчі ініціативи будуть направлені на розгляд ВРУ.
 
 
Ця публікація здійснена Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація малих міст України» в рамках грантового проєкту «Сприяння вдосконаленню місцевого податкового законодавства щодо адміністрування місцевих податків в цілях забезпечення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та після нього», який став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.