Реалізація проєктів з відновлення житлового фонду, лікарень, шкіл, об'єктів критичної інфраструктури повинна відбуватися максимально швидко і без допущення грубих помилок. А для цього ми маємо бути готовими до нових викликів, як тільки Україна переможе і настане мир.
Саме тому Асоціація малих міст України разом з Magonova & Partners за підтримки HOVERLA / проєкт USAID в Україні вже зараз розпочала роботу над третім етапом децентралізації.
А саме – над реформою місцевого оподаткування.
Чому ми вважаємо цей напрямок важливим?
Причина #1 - Після закінчення активної фази війни місцеве самоврядування має володіти повноваженнями і фінансами, необхідними для реалізації проєктів з ліквідації руйнувань.
Причина #2 - На жаль, на сьогодні територіальні громади не є у достатній мірі фінансово незалежними, щоби у майбутньому успішно займатися такими проєктами. Для цього ми пропонуємо долучити місцеві органи влади до адміністрування майнових податків.
Причина #3 - Місцеве самоврядування зацікавлене у покращенні фінансової спроможності громад, краще знає платників податків на місцях, а тому краще справлятиметься з адмініструванням місцевих податків.
Аргументів на користь реформи місцевого оподаткування значно більше, ніж три. Більш детально з ними можна ознайомитися у моїй авторській колонці за посиланням: bit.ly/3YX9pLB