РЕЗОЛЮЦІЯ (проєкт)

Національного форуму під патронатом Президента України
«Безпечні та спроможні громади майбутнього»
м. Київ
21 лютого 2022 року

Ми, учасники Національного форуму під патронатом Президента України «Безпечні та спроможні громади майбутнього», констатуємо, що проведення форуму є важливим етапом поглиблення реформи децентралізації влади та посилення спроможності територіальних громад, а також імплементації на регіональному та місцевому рівнях вимог Закону України “Про основи національного спротиву” та розбудови системи територіальної оборони України, організації ефективної взаємодії між органами управління сектору безпеки та оборони, органами державної влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення безпеки громад.

В умовах загострення безпекової ситуації навколо України, можливого посилення внутрішніх та зовнішніх загроз своєчасним та актуальним є єднання та консолідація зусиль органів державної влади, територіальних громад, органів місцевого самоврядування, всього українського суспільства навколо прийнятих Президентом України, Радою національної безпеки і оборони України рішень, спрямованих на гарантування безпеки, суверенітету, територіальної цілісності України, розбудову в територіальних громадах безпечного середовища, підвищення рівня відчуття безпеки населенням тощо.
За результатами проведення Національного форуму рекомендуємо:

1. Кабінету Міністрів України, Міністерству розвитку громад та територій України, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерству фінансів України, Міністерству юстиції України, Міністерству цифрової трансформації України, Державній службі геології та надр України, Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державній службі статистики України, Державній податковій службі, Державному космічному агентству України, Службі безпеці України разом з місцевими державними адміністраціями та за участю органів місцевого самоврядування активізувати роботу щодо виконання у повному обсязі завдань, визначених рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня
2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», уведеним у дію Указом Президента України від 29 квітня 2021 року № 180.

2. Міністерству розвитку громад та територій України, Міністерству фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація малих міст України» організувати ряд тематичних заходів, круглих столів за участю органів місцевого самоврядування, представників громад з метою обговорення проблематики, яка впливає на перспективи розвитку територіальних громад, визначити сфери та напрями подальшої співпраці.

3. Міністерству внутрішніх справ України разом з Міністерством розвитку громад та територій України, місцевими державними адміністраціями, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням Всеукраїнської громадської організації «Асоціація малих міст України» активізувати роботу з розроблення пропозицій до планів заходів щодо реалізації Стратегії громадської безпеки і цивільного захисту, виконання регіональних і місцевих програм, спрямованих на підвищення рівня громадської безпеки і порядку, цивільного захисту та забезпечення пожежної безпеки.

4. Місцевим державним адміністраціям, за участю органів місцевого самоврядування активізувати співпрацю з Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК), у зв’язку з чим забезпечити невідкладне інформування НКЦК про виявлені кібератаки на державні електронні інформаційні ресурси регіонального та місцевого рівнів.

5. Міністерству оборони України, керівникам зон (районів) територіальної оборони за участю органів місцевого самоврядування:

організувати та забезпечити проведення на постійній основі активних інформаційних заходів з метою роз’яснення суспільству положень Закону України “Про основи національного спротиву”, популяризації служби у Силах територіальної оборони Збройних Сил України, підготовки населення до національного спротиву, порядку формування добровольчих формувань територіальних громад;
забезпечити розбудову об’єктів військової інфраструктури для органів військового управління, військових частин і підрозділів Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

організувати надійну та ефективну взаємодію між усіма ланками органів управління сектору безпеки та оборони, органами державної влади, які беруть участь у територіальній обороні;

забезпечити безумовне виконання положень Закону України “Про основи національного спротиву”, нормативно-правових актів Кабінету Міністрів, розроблених з метою реалізації його вимог, рішень Ради національної безпеки і оборони України, прийнятих з метою активізації зазначеного процесу.

Чекаємо на пропозиції в оргкомітет Форуму до 25 лютого на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.